Isolatiemarkt was weer gezellig en nuttig

Allerlei isolatiebedrijven lieten hun oplossingen zien op onze isolatiemarkt die zaterdag 18 september werd gehouden.        De markt, die werd bezocht door een geïnteresseerd publiek, mocht zich verheugen in prachtig nazomerweer. Op de foto ziet u de opening door wethouder Fedde Breeuwsma.


Elkenien Grien heeft per 1-1-2021 de ANBI-status verworven. Organisaties zonder winstoogmerk moeten voldoen aan wettelijke eisen om het mogelijk te maken dat donateurs hun bijdragen aan de betreffende instelling fiscaal gunstig kunnen compenseren. Hiertoe moeten die instellingen de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) - status hebben. Lees op de pagina Over ons alles over onze financiën. Wilt u ons werk steunen? Onze bankrekening is:                                            NL38 RABO 0330 1231 57  t.n.v. Elkenien Grien.

December 2021

Warmtefoto acties ook in 2021 weer een succes.      Na beperkte acties per dorp of wijk heeft Elkenien Grien najaar 2021 nu ook een actie met de warmtecamera gehouden voor alle inwoners van Noardeast-Fryslân. Bijna 500 inwoners van onze gemeente lieten nu al infraroodfoto's van de buitenzijde van hun huis maken om warmtelekken op te sporen. Nieuwsgierig naar wat je nu precies wel en niet ziet op zo'n foto? Kijk naar de video hiernaast voor een duidelijke uitleg. 

Huis van het gas af en nul-op-de-meter

Zoals Engelsen zeggen: Practice what you preach of in gewoon Nederlands: Doe wat je zegt. Uit het huis van Elkenien Griens technisch medewerker Bert Barten is in september 2020 de gasmeter definitief verwijderd. Na 2 winters geen gas meer te hebben gebruikt leek dat een verantwoorde stap. Mede daardoor werd het huis ook genomineerd als duurzaamste huis van Friesland. Klik hier voor het verslag van RTVNOF.          

Energieambassadeur  Wiebe Jelle de Haan "bewustwording creëren"

 In zijn vrijstaande woning in Dokkum maken we kennis met energieambassadeur Wiebe de Haan. Voor hem staat in zijn vrijwilligerswerk voor Elkenien Grien één ding voorop: "bewustwording creëren over energiegebruik". Nadat hij in zijn werkzame leven ook in de energiesector aan het werk was, komt hij als vrijwilliger in het energiecafé opnieuw met energie in aanraking. De Haan: "Na een werkzaam leven bij de NUON wil ik mijn tijd graag vullen met zinvolle activiteiten." 

Lees meer 

Webinar gehouden over "In 7 stappen van het gas af"


Elkenien Grien organiseerde dinsdagavond 13 oktober 2020 een webinar over het onderwerp: In 7 stappen van het gas af (en naar nul-op-de-meter). Via het internet kon men hierover uitgebreid geïnformeerd worden en natuurlijk ook vragen stellen en discussiëren. De insteek was vooral praktisch: Wij moeten de komende jaren allemaal van het gas af maar hoe doe je dat? Het webinar werd gegeven door Bert Barten, technisch adviseur van Elkenien Grien. 

Elkenien Grien weer van start in het nieuwe seizoen

De feestelijke aftrap vond plaats vrijdag 11 september 2020 in de buitenlucht voor de Prins-fabriek in Dokkum, waar het Energiecafé gevestigd is. Bekijk het verslag van RTVNOF.

Thema van de openingsspeech van voorzitter Lieke Zuidema: Het moet en het kán: Klimaatneutraal in 2030. (klik voor de onderbouwing hier op Urgenda-rapport)

Met als praktische uitwerking: In 7 stappen van het gas af, wat de belangrijkste speerpunt van E.G. is dit seizoen.

Blij met verhoging subsidie energiebesparing

Verhoging
Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) aan te zetten tot extra energiebesparing heeft de Regering besloten de subsidiebedragen voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) met 10% te verhogen tot ongeveer 30% van de investeringskosten. De overige voorwaarden blijven voor beide SEEH-subsidieregelingen ongewijzigd.                                                                                                                                                 
Het besluit om de subsidie te verhogen tot ongeveer 30% is met veel enthousiasme ontvangen door Elkenien Grien. "Eigenlijk heeft nu niemand meer een financieel excuus om niet zijn huis aan te pakken", aldus Lieke Zuidema van de stichting.                              Particuliere woningeigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren komen in aanmerking voor een verhoogd subsidiebedrag. 

Extra verhoging in Fryslân                                                                                                                                De provincie Fryslân heeft daarbij besloten op de al door het Rijk verhoogde subsidies nog eens 10% extra subsidie te verlenen aan haar inwoners. De voorwaarden van deze extra subsidie zijn gelijk aan die van de rijkssubsidie. Het energiecafé adviseert graag over het verkrijgen van deze subsidies. 

Negen keer energie besparen  -  Zonder dat het je direct veel geld kost! 

Door het coronavirus zitten we momenteel veel meer thuis dan anders. Voor jou misschien reden om het hele huis te gaan verbouwen of compleet energieneutraal te maken. Maar het kan ook in stapjes, zonder direct veel geld uit te geven. Ook in perioden dat het energiecafé gesloten is, geeft het je wel een aantal tips die je daarbij kunnen helpen. We blijven bereikbaar voor vragen over energiebesparing.

1. Ga op kierenjacht!
Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten, zal de neiging zijn er een graadje bij te doen omdat het zo koud aanvoelt. Echt comfortabeler wordt het dan niet, maar het gasverbruik gaat wel omhoog. Wat beter helpt is naden en kieren dichtmaken met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Ga op kierenjacht! Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook minder stookkosten.Als je zelf aan de slag gaat om naden en kieren dicht te maken, dan ben je alleen materiaalkosten kwijt en die zijn niet hoog. Je verdient zulke kosten terug omdat de energierekening omlaag gaat. Lees bij Milieucentraal meer over waar de kieren het meest voorkomen, welk materiaal je het best kunt gebruiken en de verwachtte kosten. In een gemiddelde eengezinswoning daalt het gasverbruik door het dichtmaken van naden en kieren, met zo'n 80 m3. Dat komt neer op een besparing van 50 euro per jaar.

2. Let op ventilatie!
Heb je een goed geïsoleerd huis waarvan naden en kieren a; dicht zijn, besteed dan aandacht aan ventilatie: de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht moet dag en nacht, in alle jaargetijden doorgaan. Gebeurt dat niet, dan raakt de lucht binnen vervuild en dat zorgt voor gezondheidsklachten. Goed geregelde ventilatie veroorzaakt trouwens geen tocht.  Lees meer over Ventilatie.

3. Breng radiatorfolie aan

Heb je vloerverwarming? Dan kun je deze tip overslaan. Maar bij vrijwel alle radiatoren gaat een gedeelte van de warmte verloren via de buitenmuren. Om ervoor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aan geplakt kan worden. De werking van radiatorfolie is gebaseerd op het reflecteren van warmtestraling die van de radiator afkomstig is. Volgens Milieu is de investering in radiatorfolie van enkele tientjes binnen één winter terugverdiend. En je hebt het zo aangebracht!

4. Zet de temperatuur van je CV lager.
Hiermee bedoelen we niet dat je de verwarming een graadje lager zet. Dat mag natuurlijk altijd. Via de display van de cv-ketel kun je de maximale 'aanvoertemperatuur' verlagen verlagen, tot bijvoorbeeld 55 ⁰C. Deze instelling van de ketel staat vaak onnodig hoog. Veel installateurs hanteren standaard 80 ⁰C, omdat ze geen klachten willen over een te koude woning. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel op hoog vermogen draait om een koud huis op te warmen. Dat zorgt voor een hoge 'retourtemperatuur' (water komt heet bij de ketel terug). Daardoor werkt het hoog-rendementsprincipe niet. En verbruik je meer energie. In de winter kan het bij een matig geïsoleerd huis 's ochtends te lang duren voor je huis aangenaam warm is. Pas de tip dan alleen in het voor- en najaar toe. Je kunt ook de temperatuur van het tapwater nog verlagen. Vanwege het risico op legionellabesmetting is het niet verstandig de warmwatertemperatuur lager dan 60 ⁰C te zetten.

5. Gebruik minder vaak warm water.
Even iets afspoelen onder de kraan kan ervoor zorgen dat je cv op vol vermogen gaat draaien om misschien even je handen af te spoelen. Zeker bij mengkranen waarbij je warm en koud met een en dezelfde hendel controleert, is een 'foutje' zo gemaakt. Wen je aan om de kraan altijd eerst naar de koude kant te draaien. Dit scheelt je flink wat gasverbruik. 

6. Denk extra goed na over je energieverbruik
Deze periode is een goed moment om stil te staan bij welke apparaten je allemaal in huis hebt en wat ze verbruiken. Heb je nog een oude koelkast staan in de schuur? En is deze echt nodig? Juist deze wat oudere apparaten verbruiken veel energie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor oude vrieskisten. En wanneer je zonnepanelen hebt, kan het een voordelige keus zijn om juist overdag te wassen en de afwasmachine aan te zetten. Dat is namelijk het moment dat je zonnepanelen de meeste stroom opwekken. En wat dacht je van een slimme thermostaat? Die regelt wanneer de verwarming aan, maar vooral ook wanneer deze uit gaat. En is die droger echt nodig? Het is beter voor je was en je portemonnee om de was buiten te hangen en die droger de deur uit te doen.

7. Maak een plan om je huis helemaal energieneutraal te maken

Voordat je begint met isoleren, verbouwen en investeren in duurzame energie is het raadzaam om een plan te maken. Wat is je energieverbruik op dit moment? Verwacht je dat dit in de toekomst toe- of af gaat nemen? En waar zitten de knelpunten in je woning als het gaat om isolatie? Als je je woning energieneutraal wilt verbouwen, heb je 2 keuzes: je kunt alles in één keer aanpakken of het stap voor stap (laten) doen. Over het algemeen geldt dat het voor woningen met energielabel G, F of E economisch aantrekkelijk is om in één keer naar energieneutraal te gaan. Voor woningen met energielabel D, C of B is dat minder interessant: daar weegt de grote investering minder op tegen de besparing. Aansluiten bij het gewone groot onderhoud is dan vaak voordeliger. De meest logische volgorde om je huis energieneutraal te maken is: eerst isoleren, dan je verwarmingssysteem aanpassen. Bekijk hier het stappenplan van Milieucentraal.


8. Vervang je standaard-zoekmachine door Ecosia
Ecosia gebruikt de advertentie-opbrengsten van je zoekopdrachten om bomen te planten, daar, waar ze het hardst nodig zijn. Door met Ecosia te zoeken herbebos je niet alleen onze planeet, maar ondersteun je ook de gemeenschappen rondom onze boomplantprojecten om aan een betere toekomst te kunnen bouwen. Probeer het maar!

9. Ga op zoek naar kleine, stille verbruikers
Naast een kieren in je huis, kun je nog veel meer zaken tegenkomen in huis die onnodig veel energie verbruiken. Dat is in elke huis anders. Soms heb je dat ook helemaal niet door. Verlichting in de tuin is mooi, maar misschien niet altijd nodig. En vaak kun je het vervangen door Ledverlichting, wel zo zuinig. Ook apparaten in standby-modus verbruiken onnodig stroom en kun je vaak net zo makkelijk uitzetten. Succes!

Hanneke Thijssens naar Energiecafe

Woensdagavond 12 februari 2020 kwam Hanneke Thijssens (56) uit Leeuwarden in het energiecafé in Dokkum vertellen over Extinction Rebellion. Extinction Rebellion is een internationale, sociale beweging die geweldloos verzet gebruikt in protest tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.
Geschrokken
Thijssens is nog niet zo lang actief met klimaatverandering bezig. "Ik sloot me er altijd wat voor af, tot ik in oktober vorig jaar bij een lezing was. Toen ben ik me rot geschrokken en wilde ik direct wat doen ", vertelt ze. Ze sloot zich aan bij Extinction Rebellion Fryslân en voert namens de groep actie. In haar presentatie gaat ze onder andere in op de wetenschap over het klimaat en wat er op korte termijn aan het probleem te doen is. "We zijn gewone mensen die zich zorgen maken", aldus Thijssens.

Het jaarverslag 2019 in 1 oogopslag

In 2019 publiceerde Elkenien Grien 3 nieuwsbrieven

Wegens groot succes : tweede info-avond over de warmtepomp

Vanwege het grote succes van de eerste informatiebijeenkomst over de warmtepomp in Dokkum, is op 27 november een tweede avond gehouden. De presentatie nog eens rustig nalezen? Klik hier. Ook de rol van waterstof kwam ter sprake.  Zie hieronder voor het verslag.

Bewoners Stationsbuurt bezoeken Energiecafé

Woensdagavond 13 november waren buurtbewoners uit de Stationsbuurt in Dokkum uitgenodigd voor een bezoek aan het energiecafé in Dokkum. De bewoners kregen eerder bezoek van leerlingen van ROC Friese Poort in het kader van het duurzaamheidsproject dat samen met Elkenien Grien werd  gehouden in de wijk de Stationsbuurt in Dokkum. De afgelopen weken gingen de leerlingen in de rol van energieambassadeur huis aan huis door de wijk om bewoners te bevragen over hun energieverbruik en het treffen van energiebesparende maatregelen. Daarmee trainden ze het klantcontact en kregen inzicht in de mogelijkheden van het verduurzamen van woningen en gebouwen.
Bij het bezoek van de studenten bleek dat er in de buurt veel belangstelling is voor het verduurzamen van woningen. Tijdens de afsluitende avond was er dan ook een mooie opkomst van geïnteresseerden uit de wijk die met het energieverbruik van hun woning aan de slag wilden gaan. Een goed teken. De Stationsbuurt is in Dokkum een van wijken met de hoogste CO2-uitstoot en was daarom erg geschikt om energiebesparing bij de bewoners onder de aandacht te brengen. Hans Knijff, woonachtig in de Kooilanden in Dokkum, vertelde de bewoners uit eigen ervaring hoe hij het energieverbruik van zijn woning drastisch naar beneden kon brengen door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en andere maatregelen. Hoewel een warmtepomp lang niet voor alle huizen in de buurt geschikt is, werd er door bewoners wel serieus over nagedacht. Het beste nieuws na afloop van de avond was dat bijna alle bewoners aangaven in ieder geval iets te gaan doen met verduurzaming van hun woonhuis. In één geval was het bezoek aan het energiecafé net dat laatste zetje dat nodig was om aan de slag te gaan met het isoleren van een hele woning.
Resultaten huisbezoeken Stationsbuurt overhandigd

DOKKUM - Dinsdagmorgen werden op ROC Friese Poort de resultaten overhandigd van het duurzaamheidsproject in de wijk de Stationsbuurt in Dokkum. Lieke Zuidema van de stichting Elkenien Grien nam de resultaten van de studenten van de afdeling retail in ontvangst. Zij gingen de afgelopen weken in de rol van energieambassadeur huis aan huis door de wijk om bewoners te bevragen over hun energieverbruik en het treffen van energiebesparende maatregelen. Daarmee trainden ze het klantcontact en kregen inzicht in de mogelijkheden van het verduurzamen van woningen en gebouwen.  ........
Het windmolenproject Ternaard - de informatiebijeenkomst
Op dinsdagavond 18 juni 2019 kwam de heer Freek van der Lugt van de stichting Dorpsmolens Ternaard in Dokkum in het energiecafé vertellen over de plannen van deze stichting. Enkele tientallen belangstellenden kwamen naar het Prins-gebouw aan de Rondweg om zijn verhaal te beluisteren. Het was de eerste presentatie in het energiecafé. Voor het persbericht, zie de download hieronder.
Warmtekaart provincie Fryslân.
CE Delft heeft op verzoek van de provincie Fryslan een warmtekaart gemaakt. Dit zeer lezenswaardige rapport geeft, met de huidige kennis van nu, de mogelijkheden voor de energietransitie in Fryslan aan op individueel, wijk en dorp/stads niveau aan

Energiecafé in Dokkum geopend

Vrijdagmiddag 12 april om 14.30 uur was het dan zover. Elkenien Grien opende haar Energiecafé in de Prins-Fabriek aan de Rondweg-West 35 te Dokkum. Verschillende bedrijven laten in het Energiecafé hun producten en oplossingen zien en ieder kan er terecht met vragen over b.v. energiebesparing, zonnepanelen, warmtepompen of het gasloze huis. Het Energiecafé zal elke woensdag- en zaterdagmiddag open zijn van 12 tot 4 uur. De opening werd verricht door Bouwe de Boer en er waren 3 workshops. Roeland Westra van ROC Friese Poort over hun duurzaamheidscentrum waar alles is te zien over de energietransitie in huizen. Rik Bathoorn van autobedrijf Bourguignon over elektrisch rijden. Janine Bos van Ekwadraat over het thema "van bewustzijn naar gedragsverandering".    Klik voor een uitgebreid verslag van de opening met alle foto's op RTV/NOF of op NDC. Of kijk even op In-Dokkum.

Kernenergie onbetaalbaar

Regelmatig klinken tegenwoordig stemmen die de oplossing voor de energietransitie zien in kernenergie of in het verlengde daarvan thoriumcentrales. Voor hen hiernaast een interessant artikel. Hieruit blijkt dat kernenergie niet te betalen is. Er is geen marktpartij in geïnteresseerd vanwege de niet te overziene risico's. En overheden die het toch doen eindigen met een centrale die de stroom levert tegen een prijs die 3 x zo duur is als normaal in de markt. De enige Nederlandse kerncentrale (Borssele) voert haar eigenaren richting faillissement. En verder: Een kerncentrale levert stroom, geen gas.         Die overschakeling van gasketel naar warmtepomp zal er dus hoe dan ook moeten komen. Alleen met kernenergie 3 keer zo duur.                 


Energieambassadeurs gaan aan het werk!

Raard heeft de primeur. Het eerste dorp waar ElkenienGrien daadwerkelijk aan de slag gaat met haar energieambassadeurs is Raard. Klik hier voor het verslag van rtv-nof.


Foto: Henk Aartsma

Betrouwbare partner is sleutel om woningeigenaren te bewegen tot energiebesparing.

Alles draait om vertrouwen.                                                      Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek wat Wageningen Universiteit samen met Klimaatbureau Hier heeft verricht. Zij onderzochten waarom de energiebesparing in de bestaande bouw achterblijft bij de doelstellingen. Ondanks veel initiatieven valt het resultaat tegen. Woningeigenaren zijn op zoek naar een betrouwbare partner. Je bent vaak eerder geneigd om advies aan te nemen van mensen die dichtbij je staan dan dat je onpersoonlijke adviezen aanneemt van mensen die jij niet kent en die jou niet kennen. Het rapport pleit dan ook voor samenwerking tussen gemeenten en lokale burgerinitiatieven en organisaties als Buurkracht.                   Lees hier het onderzoeksrapport.

Investeren in isolatie levert dus dubbel rendement op.                                                              Niet alleen gaat de energierekening omlaag maar ook gaat de waarde van het huis omhoog. Het verschil beloopt al snel rond de 12.000 euro. Ook zijn er banken die lagere hypotheektarieven rekenen voor huizen met een hoog energielabel.

Klimaatmarkt in Dokkum nog behoorlijk fris

Zondag 29 november 2015 werden over de hele wereld klimaatmanifestaties gehouden om de internationale topconferentie, die in Parijs van start ging, op te roepen snel met concrete maatregelen te komen tegen de opwarming van de aarde. In Dokkum werd die dag een klimaatmarkt gehouden en wel op de Zijl 's middags vanaf 2 uur. Er waren stands van ASN installaties, Gebr. De Vries bv. en ECODon en Johan Kiewiet uit Ameland sprak over de lokale energiecoöperatie daar. Het was overigens die dag behoorlijk fris. Zelfs de warme woorden van wethouder van der Ploeg konden dat maar nauwelijks compenseren.

Electrisch zelfrijdend busje in regio Rotterdam. Rijdt daar al jaren rond. Kijk naar filmpje hiernaast.

Thema-avond: NAAR EEN ENERGIENEUTRALE GEMEENTE IN 2030

Deze bijeenkomst werd gehouden in het kerkje in Hiaure (www.kerkhiaure.nl) Er werd gesproken door wethouder Albert van der Ploeg van Dongeradeel en door de heer Bouwe de Boer, energiecoördinator gemeente Leeuwarden. Tijdens de pauze konden verschillende stands worden bezocht over zonne-energie, woningisolatie en energiecoöperaties.

Molen hield Hantumer Leeg droog zonder CO2 uitstoot. Jarenlang wist de molenaar van de Hantumer Molen het Hantumer Leeg droog te houden op niet meer dan de wind. Het later bijgeplaatste electrische gemaaltje hoefde nooit aan te slaan door de inzet van Oane Visser. Kijk hiernaast naar de documentaire hierover. (Jammergenoeg wordt sinds voorjaar 2017 de molen niet meer zo gebruikt)