Het windmolenproject Ternaard

de informatiebijeenkomst

Op dinsdagavond 18 juni 2019 kwam de heer Freek van der Lugt van de stichting Dorpsmolens Ternaard in Dokkum in het energiecafé vertellen over de plannen van deze stichting. Enkele tientallen belangstellenden kwamen naar het Prins-gebouw aan de Rondweg om zijn verhaal te beluisteren. Het was de eerste presentatie in het energiecafé. Voor het persbericht, zie de download hieronder.
Warmtekaart provincie Fryslân.
CE Delft heeft op verzoek van de provincie Fryslan een warmtekaart gemaakt. Dit zeer lezenswaardige rapport geeft, met de huidige kennis van nu, de mogelijkheden voor de energietransitie in Fryslan aan op individueel, wijk en dorp/stads niveau aan

Energiecafé in Dokkum geopend

Vrijdagmiddag 12 april om 14.30 uur was het dan zover. Elkenien Grien opende haar Energiecafé in de Prins-Fabriek aan de Rondweg-West 35 te Dokkum. Verschillende bedrijven laten in het Energiecafé hun producten en oplossingen zien en ieder kan er terecht met vragen over b.v. energiebesparing, zonnepanelen, warmtepompen of het gasloze huis. Het Energiecafé zal elke woensdag- en zaterdagmiddag open zijn van 12 tot 4 uur. De opening werd verricht door Bouwe de Boer en er waren 3 workshops. Roeland Westra van ROC Friese Poort over hun duurzaamheidscentrum waar alles is te zien over de energietransitie in huizen. Rik Bathoorn van autobedrijf Bourguignon over elektrisch rijden. Janine Bos van Ekwadraat over het thema "van bewustzijn naar gedragsverandering".    Klik voor een uitgebreid verslag van de opening met alle foto's op RTV/NOF of op NDC. Of kijk even op In-Dokkum.

Kernenergie onbetaalbaar

Regelmatig klinken tegenwoordig stemmen die de op lossing voor de energietransitie zien in kernenergie of in het verlengde daarvan thoriumcentrales. Voor hen hiernaast een interessant artikel. Hieruit blijkt dat kernenergie niet te betalen is. Er is geen marktpartij in geïnteresseerd vanwege de niet te overziene risico's. En overheden die het toch doen eindigen met een centrale die de stroom levert tegen een prijs die 3 x zo duur is als normaal in de markt. De enige Nederlandse kerncentrale (Borssele) voert haar eigenaren richting faillissement.               En verder: Een kerncentrale levert stroom, geen gas.               Die overschakeling van gasketel naar warmtepomp zal er dus hoe dan ook moeten komen. Alleen met kernenergie 3 keer zo duur.                   (Klik hier voor het hele artikel)


Energieambassadeurs gaan aan het werk!

Raard heeft de primeur. Het eerste dorp waar ElkenienGrien daadwerkelijk aan de slag gaat met haar energieambassadeurs is Raard. Klik hier voor het verslag van rtv-nof.


Foto: Henk Aartsma

Betrouwbare partner is sleutel om woningeigenaren te bewegen tot energiebesparing.

Alles draait om vertrouwen.                                                      Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek wat Wageningen Universiteit samen met Klimaatbureau Hier heeft verricht. Zij onderzochten waarom de energiebesparing in de bestaande bouw achterblijft bij de doelstellingen. Ondanks veel initiatieven valt het resultaat tegen. Woningeigenaren zijn op zoek naar een betrouwbare partner. Je bent vaak eerder geneigd om advies aan te nemen van mensen die dichtbij je staan dan dat je onpersoonlijke adviezen aanneemt van mensen die jij niet kent en die jou niet kennen. Het rapport pleit dan ook voor samenwerking tussen gemeenten en lokale burgerinitiatieven en organisaties als Buurkracht.                   Lees hier het onderzoeksrapport.

Investeren in isolatie levert dus dubbel rendement op.                                              Niet alleen gaat de energierekening omlaag maar ook gaat de waarde van het huis omhoog. Het verschil beloopt al snel rond de 12.000 euro. Ook zijn er banken die lagere hypotheektarieven rekenen voor huizen met een hoog energielabel.

Klimaatmarkt in Dokkum nog behoorlijk fris

Zondag 29 november 2015 werden over de hele wereld klimaatmanifestaties gehouden om de internationale topconferentie, die in Parijs van start ging, op te roepen snel met concrete maatregelen te komen tegen de opwarming van de aarde. In Dokkum werd die dag een klimaatmarkt gehouden en wel op de Zijl 's middags vanaf 2 uur. Er waren stands van ASN installaties, Gebr. De Vries bv. en ECODon en Johan Kiewiet uit Ameland sprak over de lokale energiecoöperatie daar. Het was overigens die dag behoorlijk fris. Zelfs de warme woorden van wethouder van der Ploeg konden dat maar nauwelijks compenseren.

Electrisch zelfrijdend busje in regio Rotterdam. Rijdt daar al jaren rond. Kijk naar filmpje hiernaast.

Thema-avond: NAAR EEN ENERGIENEUTRALE GEMEENTE IN 2030

Deze bijeenkomst werd gehouden in het kerkje in Hiaure (www.kerkhiaure.nl) Er werd gesproken door wethouder Albert van der Ploeg van Dongeradeel en door de heer Bouwe de Boer, energiecoördinator gemeente Leeuwarden. Tijdens de pauze konden verschillende stands worden bezocht over zonne-energie, woningisolatie en energiecoöperaties.

Molen hield Hantumer Leeg droog zonder CO2 uitstoot. Jarenlang wist de molenaar van de Hantumer Molen het Hantumer Leeg droog te houden op niet meer dan de wind. Het later bijgeplaatste electrische gemaaltje hoefde nooit aan te slaan door de inzet van Oane Visser. Kijk hiernaast naar de documentaire hierover. (Jammergenoeg wordt sinds voorjaar 2017 de molen niet meer zo gebruikt)