Geschrokken van uw energierekening ?

Lees Help! Onze tips om snel, eenvoudig en goedkoop te besparen.

Klik hiernaast om Help! te downloaden als pdf-bestand.

Alles over de warmtepomp

Waarom de warmtepomp?  Omdat u dan van het gas af kunt? Om uw energierekening te verlagen? Wat zijn de alternatieven? En waar moet u om denken? Klik hieronder om ons dossier te lezen. Let op! Alle financiële rekenvoorbeelden hierin zijn gebaseerd op prijspeil 2019 en kunnen momenteel heel veel afwijken.

Kan hij niet dicht en is hij wel dicht?

Loop eens kritisch langs alle cv-radiatoren in uw huis. Vaak staat er eentje ergens een beetje open terwijl u daar eigenlijk helemaal niet hoeft te stoken. Voel ook of de radiatoren die dicht staan echt koud aanvoelen. Vooral thermostaatknoppen willen nog wel eens een beetje open staan ook al lijken ze dicht. Vorstbeveiliging is echt pas nodig onder de 2 graden en dat is het in huis eigenlijk nooit.  

Even iets afspoelen kan veel gas kosten.

Een éénknops mengkraan wordt vaak willekeurig gebruikt. U tapt dan ongewild warm water, merkt dat, beweegt de kraan daarna naar de koude kant of laat het maar zo. Ondertussen is de cv-ketel al aangeslagen op vol vermogen om snel warm water te leveren. Een "ouderwetse" kraan met twee knoppen maakt dat u alleen warm water tapt als u dat echt nodig heeft. En dat is eigenlijk niet zo vaak. Bovendien zijn die tweeknopskranen niet duur en vaak tweedehands te koop.

Koken op gas is nu toch echt uit de tijd.

Er is ondertussen heel veel tégen het koken op gas. We doen de Groningers geen plezier, we ademen verbrandingsgassen in, het is gevaarlijk voor vergeetachtige mensen en brengt veel vocht in het kookvertrek. Als u overschakelt op elektrisch kunt u kiezen uit 2 opties: keramisch of inductie. Inductie wordt tegenwoordig veel toegepast. Keramisch is iets trager dan inductie maar wel goedkoper en u kunt gewoon uw eigen pannen blijven gebruiken (mits vlak aan de onderkant). Houd er wel rekening mee dat er een aparte elektriciteitsaansluiting nodig is in de keuken. En vergeet ook niet een nieuwe oven aan te schaffen. Losstaande ovens die zowel klassiek kunnen bakken als een magnetronfunctie hebben koopt u al voor iets meer dan 100 euro.

Of maakt u voor uw plezier elke keer het gasfornuis schoon?

Zo kunt u natuurlijk ook minder benzine gebruiken.

 Maar voor de meesten van ons zijn de tips van Milieu Centraal misschien toch wat handiger: Klik hier voor tips over minder brandstof gebruiken.


Kijk eens naar uw cv-ketel.

Veel ketels kunnen snel warm water leveren omdat ze voortdurend een beetje warm water in voorraad houden. Dit is de zgn. comfort stand. Dat kost flink wat gas. Overschakelen naar eco-stand merkt u nauwelijks en is vaak een kwestie van even een knopje indrukken.

Ook de stand van de ketelthermostaat doet er veel toe. Voor tapwater is 65 graden voldoende. CV-water hoe lager hoe beter. 80 is veel te hoog, 40 misschien te laag. Wordt het huis niet warm bij koud weer, dan zet u hem gewoon (tijdelijk) weer iets hoger.

En als u nog toch naar uw ketel kijkt. Wanneer heeft hij voor het laatst een servicebeurt gehad? Een vervuilde ketel gebruikt onnodig veel gas. Om het jaar een beurtje is echt minimaal.

Vraag uw installateur dan ook eens naar het nut en de kosten van waterzijdig inregelen in uw situatie. Kan zomaar 10% schelen op uw gasrekening. Zie ook onze radiator-tips op de pagina Help!


Wees uw eigen energie-ambassadeur.

Onze energie-ambassadeur komt graag bij u langs maar u kunt wat aan de orde komt natuurlijk ook zelf alvast bekijken. Klik een voor een op de onderstaande links en u wordt al veel wijzer.